De Europese Commissie heeft een verbod aangekondigd op het gebruik van de chemische stof perfluorhexaanzuur (PFHxA) en aanverwante PFAS-chemicaliën in de productie van kleding, cosmetica en verpakkingen. Het gebruik ervan in bepaalde producten vormt “een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid en het milieu”, schrijft de Europese Commissie .
Het verbod richt zich op producten waar veiligere alternatieven beschikbaar zijn, zoals regenkleding, pizzadozen, cosmetica en sommige toepassingen van blusschuim. Voor producten zoals halfgeleiders en batterijen blijft het gebruik van PFHxA toegestaan, omdat vervanging daar nog niet mogelijk is. De kans op schade voor de menselijke gezondheid lijkt hierbij, volgens de Europese Commissie, beperkt. PFHxA behoort tot de PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), een verzamelnaam voor schadelijke stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn en zich kunnen ophopen in het menselijk lichaam.
Overgangsperiode
Het verbod treedt in werking na een overgangsperiode van 18 maanden tot 5 jaar, afhankelijk van het product. Dit geeft fabrikanten de tijd om op zoek te gaan naar veiligere alternatieven.
Aandacht voor PFAS in Nederland
In Nederland is de aandacht voor PFAS sterk toegenomen door de vervuiling rondom de Chemours-fabriek in Dordrecht, waar jarenlang grote hoeveelheden van deze stoffen zijn uitgestoten.
Reactie gemeenten
De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht rondom de Chemours-fabriek vinden het aangekondigde verbod op perfluorhexaanzuur (PFHxA) en aanverwante PFAS een goede eerste stap. “Het gebruiksverbod van deze PFAS-soort is in lijn met onze oproep om besluitvorming over een geheel PFAS-verbod niet op te schorten. De overgangsperiode die 5 jaar kan duren had van ons korter gemogen. En we zien graag dat dit voor alle schadelijke chemische stoffen/PFAS gaat gelden. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu. In onze omgeving doen gemeenten er alles aan om de gevolgen van PFAS-vervuiling uit het verleden aan te pakken. Dat onderstreept het belang dat er geen nieuwe vervuiling bij komt. Daarom pleiten we voor een verbod op deze stoffen."