Uit metingen blijkt dat de PFAS-waarden in zwemplas Merwelanden in Dordrecht ruim onder de RIVM-advieswaarde voor zwemwater liggen. Het Waterschap Hollandse Delta heeft geconcludeerd dat PFAS geen risico meer vormt voor verantwoord zwemmen in deze plas. Naar aanleiding hiervan heeft de provincie Zuid-Holland besloten om, met ingang van 1 mei 2025, het negatief zwemadvies op te heffen.
Dit bericht is een uiteenzetting van de achtergrond en aanleiding van de onderzoeken in en rondom zwemplas Merwelanden in Dordrecht. Ook worden de onderzoeken uit 2024 en 2025 uitgelegd en toegelicht. Onderaan het bericht worden de betrokken organisaties genoemd.
In heel Nederland kunnen particuliere eieren veel PFAS bevatten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM op 60 verschillende locaties. Het RIVM adviseert daarom om in heel Nederland geen particuliere eieren meer te eten. Particulieren eieren zijn eieren die komen van kippen die als hobby worden gehouden bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen.
Chemours heeft, onder voorwaarden, tot 4 juli 2025 de tijd om de lozing van de PFAS-soort tetrafluorpropaanzuur (TFPrA) te verlagen. Dit meldt Provincie Zuid-Holland.
De gemeente Dordrecht en de provincie Zuid-Holland hebben ingestemd met het plan van aanpak voor het herstel van moestuinen die met PFOA zijn vervuild. Met de maatregelen uit het plan van aanpak kunnen mensen weer veilig en zonder beperkingen groente en fruit uit hun eigen tuin eten.
Met het planten van knoflook en koolrabi is maandag 3 maart 2025 officieel de pilot van project Moestuinherstel van start gegaan. Dit gebeurde op het adres Baanhoek 453 in Sliedrecht, een van de drie proeflocaties van het project Moestuinherstel. De bovenste 50 cm van de moestuin is afgegraven, waarna andere grond is opgebracht.
We zijn benieuwd naar uw ervaringen met de website PFASinfo.nl. Uw feedback helpt ons om de informatie beter af te stemmen op uw behoeften. Doe mee aan de vragenlijst
In opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Universiteit Utrecht meetgegevens van Rijkswaterstaat en de Nederlandse waterschappen geanalyseerd. Met als doel om bronnen van PFAS-concentraties in Nederlands oppervlaktewater te identificeren. Dit brononderzoek helpt bij het opsporen van mogelijke uitstootbronnen. Ook helpt het om inzicht te krijgen in de verspreiding van PFAS
DCMR legt sanctie op aan Chemours voor lozing van PFAS-soort
Als gevolg van jarenlange productie en gebruik van Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn bodem en water in Nederland in meer of mindere mate verontreinigd door PFAS. Om een goed beeld te krijgen op welke locaties sprake kan zijn van PFAS-bodemverontreiniging, heeft de provincie Zuid-Holland locaties in beeld gebracht waar in het verleden mogelijk PFAS zijn gebruikt.
In de FEB-fabriek van het bedrijf Chemours in Dordrecht is maandagavond 6 januari tetrafluorethyleen in gasvorm vrijgekomen in de atmosfeer. Tetrafluorethyleen (geen PFAS) is een zeer zorgwekkende stof.
Waterschap Hollandse Delta test een nieuw filter op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dordrecht. Dit filter, het DEXSORB-filter, haalt microverontreiniging, namelijk microscopisch kleine vervuiling zoals medicijnresten en PFAS, uit het rioolwater. Maandag 25 november kwam de filterinstallatie aan.