In de FEB-fabriek van het bedrijf Chemours in Dordrecht is maandagavond 6 januari tetrafluorethyleen in gasvorm vrijgekomen in de atmosfeer. Tetrafluorethyleen (geen PFAS) is een zeer zorgwekkende stof.
Waterschap Hollandse Delta test een nieuw filter op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dordrecht. Dit filter, het DEXSORB-filter, haalt microverontreiniging, namelijk microscopisch kleine vervuiling zoals medicijnresten en PFAS, uit het rioolwater. Maandag 25 november kwam de filterinstallatie aan.
Er komt interdepartementaal aanspreekpunt bij de Rijksoverheid voor gemeenten en de provincie Zuid-Holland voor PFAS-problematiek en het bedrijf Chemours. Judith Elsinghorst, directeur Omgevingsveiligheid en Milieurisico’s bij het ministerie van IenW, neemt deze rol van Rijkscoördinator op zich.
Nu alle PFAS geclassificeerd zijn als Zeer Zorgwekkende Stof, zijn bedrijven die PFAS uitstoten per direct verplicht om plannen te maken om de uitstoot ervan terug te schroeven. Het is een stap vooruit in het beperken van de uitstoot van deze schadelijke stoffen.
Omwonenden van Chemours en de Westerschelde willen meer duidelijkheid over hoeveel PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen ) er in de leefomgeving en in het lichaam zit. Ook willen ze weten wat de mogelijke gevolgen zijn voor de gezondheid en wat de gezondheidssituatie in de regio nu is. Dat blijkt uit een verkenning van het RIVM onder ruim 4.300 omwonenden. Het RIVM geeft advies over welke onderzoeken
De waterschappen roepen hierin op tot hardere aanpak van de aanwezigheid en verspreiding van PFAS in het milieu, en pleiten voor een totaalverbod op PFAS. Ze doen concrete voorstellen en roepen het Rijk op meer actie te ondernemen.
Uit nieuw onderzoek lijken regenwormen de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena. Dit blijkt uit onderzoek dat het afgelopen jaar/half jaar is uitgevoerd.
Op dinsdag 1 oktober eindigt het zwemwaterseizoen van 2024. Dit houdt in dat de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) vanaf die datum de officiële zwemwaterlocaties in de provincie Zuid-Holland niet meer inspecteert.
Moestuinders in Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht kunnen zich aanmelden voor een onderzoek naar PFAS in hun moestuin. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de onafhankelijke projectorganisatie Moestuinherstel. Ook moestuinders die niet met het bodemonderzoek en eventuele maatregelen willen meedoen, worden opgeroepen zich aan te melden.
De Europese Commissie heeft een verbod aangekondigd op het gebruik van de chemische stof perfluorhexaanzuur (PFHxA) en aanverwante PFAS-chemicaliën in de productie van kleding, cosmetica en verpakkingen.
In mei 2024 vroeg het RIVM aan omwonenden van Chemours en de Westerschelde welke vragen en zorgen zij hebben over PFAS. Het RIVM deelt nu de resultaten van dit vragenlijstonderzoek. Uit de antwoorden blijkt dat mensen zich zorgen maken over de effecten van PFAS op de gezondheid en het milieu. Veel omwonenden vinden het belangrijk hier verder onderzoek naar te doen. In meer dan dertig groepsgesprek
Chemours voert vanaf 4 september groot onderhoud uit aan zijn fabrieken aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Het gaat om een driejaarlijkse onderhoudsstop die naar verwachting tot begin november duurt. Dat heeft het bedrijf op 2 september bekend gemaakt.