• 04-10-2024
Regenwormen oorzaak hoge concentraties PFAS in eieren hobbykippen Zuid-Holland Zuid en Altena

Uit nieuw onderzoek lijken regenwormen de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena. Dit blijkt uit onderzoek dat het afgelopen jaar/half jaar is uitgevoerd.

  • 01-10-2024
Einde zwemwaterseizoen 2024

Op dinsdag 1 oktober eindigt het zwemwaterseizoen van 2024. Dit houdt in dat de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) vanaf die datum de officiële zwemwaterlocaties in de provincie Zuid-Holland niet meer inspecteert.

  • 26-09-2024
Oproep aan moestuinders: doe mee met bodemonderzoek PFAS

Moestuinders in Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht kunnen zich aanmelden voor een onderzoek naar PFAS in hun moestuin. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de onafhankelijke projectorganisatie Moestuinherstel. Ook moestuinders die niet met het bodemonderzoek en eventuele maatregelen willen meedoen, worden opgeroepen zich aan te melden.

  • 23-09-2024
Brussel verbiedt gebruik van aantal PFAS-chemicaliën voor kleding en cosmetica

De Europese Commissie heeft een verbod aangekondigd op het gebruik van de chemische stof perfluorhexaanzuur (PFHxA) en aanverwante PFAS-chemicaliën in de productie van kleding, cosmetica en verpakkingen.

  • 16-09-2024
Tussentijdse resultaten RIVM-verkenning Chemours en Westerschelde

In mei 2024 vroeg het RIVM aan omwonenden van Chemours en de Westerschelde welke vragen en zorgen zij hebben over PFAS. Het RIVM deelt nu de resultaten van dit vragenlijstonderzoek. Uit de antwoorden blijkt dat mensen zich zorgen maken over de effecten van PFAS op de gezondheid en het milieu. Veel omwonenden vinden het belangrijk hier verder onderzoek naar te doen. In meer dan dertig groepsgesprek

  • 02-09-2024
Chemours legt productie enkele maanden stil voor groot onderhoud

Chemours voert vanaf 4 september groot onderhoud uit aan zijn fabrieken aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Het gaat om een driejaarlijkse onderhoudsstop die naar verwachting tot begin november duurt. Dat heeft het bedrijf op 2 september bekend gemaakt.

  • 01-08-2024
Zwemmen in zwemplas Merwelanden kan weer: provincie Zuid-Holland heft negatief zwemadvies op

Na een reeks van metingen in plas Merwelanden concludeert het Waterschap Hollandse Delta dat zwemmen in plas Merwelanden weer verantwoord is. Dankzij het zogenaamde doorspoelen van de plas liggen de PFAS-waarden in het water ruim onder de PFAS-advieswaarde van het RIVM voor zwemwater. De provincie Zuid-Holland heeft daarom het negatief zwemadvies ingetrokken.

  • 30-07-2024
RIVM start landelijk onderzoek naar PFAS in particuliere eieren

Het RIVM gaat op ongeveer 60 locaties verspreid door Nederland onderzoek doen naar PFAS in particuliere eieren. Met dit onderzoek wil het RIVM beeld krijgen van de hoeveelheid PFAS in particuliere eieren op verschillende plekken in Nederland. Ook doet het RIVM onderzoek naar de oorzaken (de bronnen) van PFAS in deze eieren, en of er iets aan kan worden gedaan.

  • 02-07-2024
Intentieverklaring met Chemours geeft gemeenten financiële zekerheid voor herstel moestuinen

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hebben met Chemours een intentieverklaring ondertekend. Hiermee biedt Chemours financiële zekerheid voor het herstel van de met PFAS verontreinigde moestuinen in onze gemeenten.

  • 02-07-2024
Gemeenten en Chemours stemmen in met start pilot herstel moestuinen

De colleges van burgemeester en wethouders van Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hebben ingestemd met de start van pilotprojecten gericht op het herstel van moestuinen die in het verleden verontreinigd zijn geraakt door bepaalde PFAS-stoffen.

  • 01-07-2024
Herstel moestuinen - start pilot

Op deze plek vind u meer informatie over de start van de pilot. Ook vindt u een link naar de projectwebsite Moestuinherstel.nl

  • 27-06-2024
Voortgang 'Verkenning vragen en zorgen rond Chemours en Westerschelde'

Het RIVM is dit jaar gestart met een verkenning van de vragen en de zorgen die leven onder bewoners rondom de Westerschelde en Chemours. Dit levert de basis voor een advies over welk onderzoek meerwaarde kan bieden in deze regio’s.