14 november 2024
Nu alle PFAS geclassificeerd zijn als Zeer Zorgwekkende Stof, zijn bedrijven die PFAS uitstoten per direct verplicht om plannen te maken om de uitstoot ervan terug te schroeven. Dit gold voor een beperkt aantal PFAS-stoffen, en geldt nu voor alle meer dan 10.000 types. Het is een stap vooruit in het beperken van de uitstoot van deze schadelijke stoffen.
Overheden konden tot nu toe bij ongeveer 100 PFAS-stoffen, die staan op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), extra eisen stellen voor het beperken van de uitstoot. De ‘minimalisatieverplichting’ geldt als de belangrijkste eis. Dat betekent dat bedrijven een actueel plan moeten hebben waarin ze laten zien hoe ze de uitstoot van deze stoffen in de toekomst gaan vermijden, of op z’n minst verminderen. De overheidsorganisatie die hen de milieuvergunning verleent, controleert dit plan.
Wat zijn Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)?
Zeer Zorgwekkende Stoffen zijn stoffen die schadelijk zijn voor mensen en de omgeving. Sommige van deze stoffen kunnen bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn of schadelijk zijn voor de voortplanting. Doordat alle PFAS nu op de ZZS-lijst staan, krijgen gemeenten en provincies meer mogelijkheden om de uitstoot tegen te gaan via vergunningen, controles en toezicht. Deze ontwikkeling vormt een belangrijke stap om de uitstoot van PFAS te verminderen en de leefomgeving in Nederland te verbeteren.
Verscherpen van de regels voor PFAS-uitstoot
“Samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werken we al jaren aan het verscherpen van de regels voor PFAS-uitstoot”, zegt provinciebestuurder Frederik Zevenbergen (Vergunningverlening). “We waren bezig om potentieel Zeer Zorgwekkende Stoffen uit voorzorg te kunnen behandelen als Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Nu zijn alle genoemde PFAS-stoffen ZZS, waardoor alle bijbehorende eisen hiervoor gelden. Dat is een duidelijke stap vooruit en daar zijn we heel blij mee.”
Belangrijke stap voor gezondere leefomgeving
"We gaan ervan uit dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, zeker ook in Zuid-Holland Zuid, om zo de risico's van PFAS voor de gezondheid en de leefomgeving te beperken," zegt Eveline Schurink, Directeur Publieke Gezondheid Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ.
Tegelijk waarschuwt de provincie voor te hoge verwachtingen. “Dit biedt extra mogelijkheden om de PFAS-uitstoot te beperken, maar het maakt nog geen einde aan de uitstoot ervan in Zuid-Holland. Fabrikanten zijn verplicht om de uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. De discussie over wat dan de beste beschikbare technieken zijn om dit teik kan straks all bereiken en of deze haalbaar zijn, blijft bestaan”, zegt provinciebestuurder Meindert Stolk (Toezicht en Handhaving).
Afbouw vergunningsruimte
De laatste jaren heeft Zuid-Holland de vergunningsruimte voor uitstoot van de fabriek Chemours in Dordrecht in stappen afgebouwd: de uitstoot van de PFAS-stof HFPO-DA, beter bekend als GenX, is bijvoorbeeld gedaald van 6400 kg in 2013 naar 2 kg in 2022.
Nederland werkt aan Europees PFAS-verbod
Nederland werkt samen met Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland aan een Europees verbod op PFAS. Dit verbod moet gelden voor de productie, verkoop, import en het gebruik van PFAS in allerlei dagelijkse producten. Zo willen deze landen voorkomen dat PFAS zich verder verspreiden in het milieu.
PFAS
PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn een groep van meer dan 10.000 chemische stoffen die producten water- en vetafstotend kunnen maken. Deze stoffen breken niet of nauwelijks af in ons lichaam en in de natuur. Bij een te hoge of langdurige blootstelling aan PFAS kunnen verschillende risico’s voor de gezondheid ontstaan.
- https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/11/14/alle-pfas-geclassificeerd-als-zeer-zorgwekkende-stof
- https://www.ggdzhz.nl/nieuws/alle-pfas-op-lijst-van-zeer-zorgwekkende-stoffen-in-nederland