14 november 2024
Er komt een interdepartementaal aanspreekpunt bij de Rijksoverheid voor gemeenten en provincie Zuid-Holland voor PFAS-problematiek en het bedrijf Chemours. Hiervoor wordt een Rijkscoördinator aangesteld, zoals eerder ook voor Zeeland is gedaan. Dit heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat 14 november in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Judith Elsinghorst, directeur Omgevingsveiligheid en Milieurisico’s bij het ministerie van IenW, neemt de rol van Rijkscoördinator op zich.
Interdepartementaal aanspreekpunt
Elsinghorst is per direct het eerste aanspreekpunt is voor de regio, meldt de staatssecretaris in de Kamerbrief. De PFAS-problematiek raakt meerdere beleidsterrein binnen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) alsook de beleidsterreinen van verschillende ministeries. De Rijkscoördinator fungeert als interdepartementaal aanspreekpunt. De Rijkscoördinator draagt zorg voor het door de juiste personen beantwoorden van vragen en zorgt daarbij waar nodig zorgen voor de interdepartementale afstemming. Elsinghorst bekijkt de komende tijd samen met de gemeenten en provincie hoe het Rijkscoördinatorschap precies ingevuld zal worden en wat nodig is om dit tot een succes te maken.
Lokale en regionale contacten
Elsinghorst is vanuit haar huidige functie, die ze blijft vervullen, goed ingevoerd in de PFAS-problematiek. Ze heeft goede contacten bij het lokale en regionale bestuur rondom Chemours en bij de andere betrokken ministeries. Met de aanstelling van de Rijkscoördinator PFAS/Chemours komt de staatssecretaris tegemoet aan de behoeften van de gemeenten rondom Chemours en geeft ze invulling aan de motie-Koekkoek c.s. waarmee werd verzocht om een interdepartementaal aanspreekpunt voor de Chemours-problematiek.
Zorgen van omwonenden centraal stellen
Rijkscoördinator Elsinghorst: “De afgelopen jaren is er aantal acties in gang gezet in de regio Dordrecht. Uit een recente verkenning van het RIVM waarbij omwonenden van Chemours zijn geënquêteerd blijkt dat veel omwonenden nog grote zorgen hebben over PFAS en Chemours, en dat ze een grote diversiteit aan vragen hebben en waardevolle ideeën over nader uit te voeren onderzoeken. Rijk, Provincie en Gemeenten zullen ieder vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid verder moeten bouwen om een veilige leefomgeving voor de regio te waarborgen. Als Rijkscoördinator voel ik het als mijn verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goede samenwerking tussen alle overheidspartijen en een adequate inbreng vanuit het Rijk in dit proces.”
Bron afbeelding: www.algemenebestuursdienst.nl