Druk ESC om te sluiten

Meer inzicht in PFAS-bronnen essentieel om blootstelling te verminderen

  • 18-02-2025

18-02-2025 
In opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Universiteit Utrecht meetgegevens van Rijkswaterstaat en de Nederlandse waterschappen geanalyseerd. Met als doel om bronnen van PFAS-concentraties in Nederlands oppervlaktewater te identificeren. Dit brononderzoek helpt bij het opsporen van mogelijke uitstootbronnen. Ook helpt het om inzicht te krijgen in de verspreiding van PFAS.

Op 170 locaties in Nederland zijn verhoogde PFAS-concentraties gemeten. De locaties vallen in drie categorieën: bekende bronnen, mogelijke bronnen en onbekende bronnen door databeperkingen. Bekende bronnen zijn onder andere Chemours in Dordrecht, Schiphol en Custom Powders in Helmond.
Projectleider PFAS bij de ILT, Guido van der Meij: “Omdat PFAS in veel producten voorkomen en gevaarlijk kunnen zijn, houdt de ILT toezicht op het gebruik van deze stoffen. We hebben de Universiteit Utrecht gevraagd onderzoek te doen naar PFAS in het oppervlaktewater, omdat we willen weten waar PFAS-afwijkingen vandaan komen. Deze vervuilende bronnen sporen we op en pakken we aan. Natuurlijk zien we het liefst dat bedrijven zelf bewust zijn van hun bijdrage aan de vervuiling en stappen ondernemen om uitstoot te voorkomen.”

Dordrecht
Een bijlage van het rapport gaat over Dordrecht. Wethouder Tanja de Jonge (Dordrecht) zegt in een reactie: "Dit rapport bevestigt dat het voor ons als gemeenten van groot belang is om inzicht te hebben in de bronnen en verspreiding van PFAS. De uitkomsten van het onderzoek helpen ons in de gesprekken die we met verschillende betrokkenen voeren over het beperken van de vervuiling van onze leefomgeving. Inzicht in bronnen, verspreiding en effecten helpt ons bij het nemen van maatregelen om een gezonde en veilige leefomgeving te creëren voor al onze inwoners. 

Links naar het ILT-rapport en nieuwsbericht van de ILT