Druk ESC om te sluiten

RIVM adviseert meer onderzoek naar PFAS en gezondheid rond Chemours en de Westerschelde

  • 20-11-2024

14 november 2024
Omwonenden van Chemours en de Westerschelde willen meer duidelijkheid over hoeveel PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen ) er in de leefomgeving en in het lichaam zit. Ook willen ze weten wat de mogelijke gevolgen zijn voor de gezondheid en wat de gezondheidssituatie in de regio nu is. Dat blijkt uit een verkenning van het RIVM onder ruim 4.300 omwonenden. Het RIVM geeft advies over welke onderzoeken in deze regio’s van meerwaarde kunnen zijn .

De zorgen over PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen) in deze regio’s zijn niet nieuw. Wel maakt deze verkenning concreter welke vragen en zorgen dat zijn. Naast meer duidelijkheid over de huidige situatie van PFAS in de leefomgeving willen de meeste deelnemers ook dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de effecten van PFAS op de gezondheid van mensen en het milieu.

Aanbevolen onderzoeken
Het RIVM doet op basis van de inbreng van omwonenden en een deskstudie aanbevelingen welke kennis nog nodig is om in de behoefte van omwonenden te voorzien. Het RIVM adviseert onder andere:  

  • Het meten en monitoren van de concentraties PFAS in de leefomgeving. Hierbij kan worden aangesloten bij wat regionale organisaties al doen.
  • Onderzoek op groepsniveau naar de hoeveelheid PFAS die mensen in hun lichaam hebben.
  • Overzicht krijgen over en communiceren van wat (inter)nationaal bekend is over gezondheidseffecten van PFAS en dit koppelen aan de regionale situaties.
  • Met gegevens uit zorg- en registratiedata in kaart brengen in hoeverre aandoeningen en ziektes die mogelijk samenhangen met PFAS vaker voorkomen in de regio's. 
  • Een pilotonderzoek om een idee te krijgen wat het aandeel van Chemours is in de totale hoeveelheid PFAS in de leefomgeving.

Uit bovenstaande onderzoeken kan blijken dat de hoeveelheid PFAS in het lichaam van de omwonenden van de Westerschelde en Chemours gemiddeld hoger ligt dan in andere regio's. Ook kunnen bepaalde ziekten duidelijk vaker voorkomen. Het RIVM adviseert dan om verdiepend onderzoek te doen.

Behoefte aan specifieke informatie en actie
Veel deelnemers roepen de overheid en bedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de uitstoot en de lozingen van PFAS te stoppen. Ook de verwijdering van PFAS uit de leefomgeving en het lichaam wordt vaak genoemd. Daarnaast is er behoefte aan begrijpelijke, betrouwbare en vindbare informatie over PFAS.

PFAS-onderzoeksprogramma
Onderzoek naar de hoeveelheid PFAS die mensen in hun lichaam hebben is ook een onderdeel van het RIVM PFAS-onderzoeksprogramma . De resultaten uit dit programma kunnen het beginpunt zijn voor het aanbevolen regionale onderzoek. Het doel van het PFAS-onderzoeksprogramma is om goed in beeld te krijgen hoe we de blootstelling van de Nederlandse bevolking aan PFAS kunnen verminderen.

Opdracht en vervolg
Het RIVM heeft deze verkenning uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De ministeries van IenW en VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bepalen op welke wijze de adviezen uit deze verkenning worden opgevolgd.