Druk ESC om te sluiten

Tussentijdse resultaten RIVM-verkenning Chemours en Westerschelde

  • 16-09-2024

In mei 2024 vroeg het RIVM aan omwonenden van Chemours en de Westerschelde welke vragen en zorgen zij hebben over PFAS. Het RIVM deelt nu de resultaten van dit vragenlijstonderzoek. Uit de antwoorden blijkt dat mensen zich zorgen maken over de effecten van PFAS op de gezondheid en het milieu. Veel omwonenden vinden het belangrijk hier verder onderzoek naar te doen. 

In meer dan dertig groepsgesprekken ging het RIVM met bewoners verder in op de ideeën en wensen voor onderzoek. Deze vragenlijst maakt deel uit van een bredere verkenning. Op basis van de uitkomsten daarvan adviseert het RIVM aan het Ministerie van IenW welk onderzoek kan helpen om vragen en zorgen van omwonenden over PFAS te beantwoorden. Later dit jaar publiceert het RIVM de volledige rapportage.

Veel interesse in vragenlijst
Rondom Chemours vulden 2601 mensen de vragenlijst in en rondom de Westerschelde  1756. De meeste deelnemers bleken zich zorgen te maken over PFAS en gezondheid en de gevolgen van PFAS voor het milieu. Veel mensen zien dan ook meerwaarde in onderzoek hiernaar.
Veelgenoemd werd onderzoek naar de effecten op de gezondheid, naar de aanwezigheid van PFAS in de leefomgeving en voeding, en hoe de uitstoot van PFAS gestopt en opgeruimd kan worden. 

De belangrijkste resultaten van de vragenlijst staan in 2 infographics

Het doel van deze vragenlijst was om een breed inzicht te krijgen in de zorgen en vragen die er leven. Het onderzoek is niet representatief voor alle bewoners van deze regio’s.  

Verdieping in groepsgesprekken 
Het RIVM heeft in het kader van deze verkenning ook groepsgesprekken georganiseerd met deelnemers aan de vragenlijst. Tijdens deze gesprekken gingen onderzoekers van het RIVM dieper in op ideeën en wensen voor onderzoek. Daarnaast verkent het RIVM ook welke mogelijkheden er zijn voor onderzoek en welke onderzoeken er (internationaal) al gedaan zijn. 

Het RIVM streeft ernaar in oktober het advies aan het ministerie van IenW aan te bieden. Het is daarna aan het ministerie van IenW om te besluiten of en welk onderzoek daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Later dit jaar publiceert het RIVM ook de volledige rapportage over de bevindingen van de verkenning.