icoon-voedsel.png

Voedsel

PFAS kan ook in etenswaren zitten. De afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar PFAS in de bodem, moestuinen, water en eieren van hobbykippen. Daaruit bleek dat er teveel PFAS zit in eieren van hobbykippen , maar ook in groente en fruit in sommige moestuinen. In eieren van hobbykippen zit 7 tot 1000 keer meer PFAS dan eieren in de winkel. GGD en RIVm adviseren daarom om eieren uit de winkel te kopen. In bepaalde gebieden adviseert het RIVM om geen producten uit de eigen tuin te eten, of deze af te wisselen met groente en fruit uit de moestuin.  Op de pagina OZHZ.nl/pfasinmijntuin/#pfas-in-moestuinen staat alle informatie over het  moestuinonderzoek, zoals om welke gebieden het gaat, en welk advies daar geldt. Hier staat ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden.   

Herstel moestuinen

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hebben samen met Chemours een onafhankelijk projectbureau aangesteld om de vervuiling van PFAS in moestuinen aan te pakken. De naam van het project is Moestuinherstel. De partijen willen bereiken dat moestuinders weer veilig en zonder beperkingen groenten en fruit uit eigen tuin kunnen eten. Op de website moestuinherstel.nl staat informatie over de pilots, de uitvoering van het project en een overzicht van veelgestelde vragen met antwoorden.

Vis en eieren

Maak je je zorgen over de veiligheid van het eten van vis en eieren uit gebieden met PFAS-verontreiniging? Op de pagina veelgestelde-vragen-pagina van GGD Zuid-Holland Zuid vind je praktisch advies over het veilig consumeren van eieren en vis .

Vervolgonderzoek naar PFAS in eieren hobbykippen

Bezoek de pagina van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid voor informatie over het vervolgonderzoek naar PFAS in eieren van hobbykippen . Dit onderzoek is van groot belang voor consumenten die regelmatig deze eieren eten. Het doel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in de niveaus van PFAS in eieren en de implicaties voor de gezondheid. Het onderzoek is in de zomer van 2024 afgerond. Het RIVM gaat op landelijk niveau verder met onderzoek.  
 

Gezonheid background wide

Risico's PFAS via voedsel en drinkwater

Te veel blootstelling aan PFAS in Nederland
Het RIVM heeft berekend hoeveel PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen) mensen via voedsel en drinkwater binnenkrijgen. Hieruit blijkt dat de hoeveelheid PFAS die mensen via voedsel en drinkwater binnenkrijgen boven de zogeheten gezondheidskundige grenswaarde ligt. Dat betekent dat de Nederlanders gemiddeld teveel PFAS binnenkrijgen via voedsel en drinkwater. 

Als mensen lange tijd meer PFAS binnenkrijgen dan deze gezondheidskundige grenswaarde, kunnen er nadelige effecten op de gezondheid ontstaan. Of PFAS daadwerkelijk gezondheidseffecten geven, hangt onder andere af van hoeveel PFAS mensen binnen krijgen over de tijd. Hier lees je mee over het onderzoek en de risicobeoordeling van blootstelling aan PFAS via voedsel en drinkwater in Nederland.

Ook blijkt dat mensen in Nederland via voedsel meer dan drie keer zoveel PFAS binnenkrijgen als via drinkwater. Vis is een belangrijke bron van PFAS via voedsel, omdat er veel van deze stoffen in vis kunnen zitten. Daarnaast krijgen we PFAS binnen via koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten.

Effecten teveel PFAS
Van de effecten die PFAS kunnen veroorzaken, worden effecten op het immuunsysteem als eerste verwacht. Deze effecten kunnen al optreden als mensen over een langere periode kleine hoeveelheden PFAS binnen krijgen. Bij de huidige blootstelling vanuit voedsel en kraanwater kunnen deze effecten niet worden uitgesloten. Het RIVM adviseert de overheid daarom om ervoor te zorgen dat mensen minder in contact komen met PFAS.

Blootstelling aan PFAS verminderen
Als je je zorgen maakt over PFAS, kun je proberen de blootstelling eraan te verminderen. Op de website https://waarzitwatin.nl lees je hoe. Dit is vooral relevant voor zwangeren, baby's en jonge kinderen.

Europees verbod op PFAS
De kennis over PFAS en gezondheid is en blijft in ontwikkeling. Het RIVM doet onderzoek naar PFAS bijvoorbeeld in bodem en oppervlaktewater. Ook werkt het RIVM namens Nederland samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden aan een voorstel voor een Europees verbod op PFAS.